IN DE MEDIA...
“Als ik toen had geweten dat het terroristen waren, die achteraf verantwoordelijk waren voor 3000 doden, had ik ze in stukjes gesneden”.
- Rudi Dekkers -

Rudi - Achtervolgd door 9/11 is een driedelige documentaireserie over het onwaarschijnlijke en kleurrijke leven van Rudi Dekkers: een Amsterdammer die in 2001 het wereldnieuws haalde nadat bekend was geworden dat hij de 9/11-kapers Mohamed Atta en Marwan al-Shehhi had opgeleid op zijn vliegschool in Venice, Florida. Hij verscheen bij Larry King, Matt Lauer, hij stond op de voorpagina van The New York Times, en steeds vertelde hij hetzelfde verhaal: dat hij en zijn instructeurs nooit hebben geweten wat het tweetal van plan was geweest. Als de mediastorm is gaan liggen neemt zijn leven een dramatische wending.
Achtervolgd door nachtmerries, schuldeisers en de luchtvaartautoriteiten raakt Rudi langzamerhand alles kwijt. Zijn gezin, zijn vliegscholen en zijn vermogen; een slordige 12 miljoen dollar. Hij tapt illegaal stroom af, heeft geen geld, maar heeft wel samen met zijn nieuwe Cubaanse vrouw een jong kind waar hij voor moet zorgen. En net als hij zijn leven weer op de rit lijkt te hebben, wordt Rudi in 2012 op de luchthaven van Houston door een undercoveractie van Homeland Security opgepakt met 18 kilo cocaïne en 860 gram heroïne.
“Als piloot wist ik wel dat mijn passagiers drugs vervoerden. Ik wist alleen niet dat er 18 kilo cocaïne in dat specifieke koffertje zat”.
- Rudi Dekkers -

Twintig jaar na de aanslagen
Precies twintig jaar na de aanslagen zocht regisseur Alessio Cuomo, samen met cameraman Marijn Zurburg en producenten Jelmar Hoekstra en Bas Bakker, hem op op de Dominicaanse Republiek. Zij volgden daar zijn opmerkelijke leven. In een aantal openhartige interviews blikt Rudi terug op zijn onstuimige leven en vertelt hij waarom hij bepaalde keuzes heeft gemaakt. Wie is dit Amsterdamse schoffie dat straatarm opgroeide in de Jordaan, uitgroeide tot succesvol zakenman, betrokken raakte bij ’s werelds bekendste aanslagen en uiteindelijk drugscrimineel werd? De documentaire laat zien hoe hij in aanraking kwam met Mexicaanse criminelen en hoe hij wist te overleven in gewelddadige Texaanse gevangenissen.

Oud Amerika-correspondent Max Westerman en voormalig FBI agent Kerry Myers blikken terug op de hectische gebeurtenissen rond de aanslagen van 11 september 2001. De aanslagen waarbij bijna drieduizend mensen om het leven kwamen en Amerika - en ook de wereld - voorgoed veranderden. Zij spreken over Rudi’s betrokkenheid en de diepe wond die de aanslagen achterlieten in de VS. Kerry Myers van het Tampa Joint Terrorism Task Force was direct betrokken bij het onderzoek naar de kapers die in Venice Florida verbleven en les kregen op de vliegschool van Rudi.
“De luchtvaartautoriteiten hebben mijn gecrashte helikopter onderzocht en daaruit bleek dat de benzinekabels waren doorgeknipt. Dit is een aanslag geweest. Een aanslag op mijn leven. Het is ze niet gelukt. Hier ben ik”.
- Rudi Dekkers -

Andere sprekers
Ook spreken we advocaat John T. Floyd, die hem bijstond in zijn strafzaak, schrijver Miriam Jacobs, die een boek over zijn leven schreef en NBC News verslaggever Amy Oshier - die als eerste de identiteit van de kapers wereldkundig maakte, de primeur van haar leven. Verder horen we de bijzondere verhalen van oude zakenpartners, vrienden en zijn zoon Patrick Schreur, van wie Rudi al bij de geboorte afstand nam.
Locaties
Rudi - Achtervolgd door 9/11 is opgenomen op de Dominicaanse Republiek, in de Verenigde Staten en Nederland. De documentaire ademt de sfeer van een klassieke crime story, gemixt met een Latijns-Amerikaanse roadmovie. Archiefmateriaal is versneden met nieuwe interviews en eigen filmmateriaal, waardoor je als kijker een goed tijdsbeeld krijgt van bijvoorbeeld Florida in de jaren 90 en de Amsterdamse Jordaan in de jaren 60 waar Rudi opgroeide.  Rudi - Achtervolgd door 9/11
slingert de kijker heen en weer tussen ongeloof, medeleven en wantrouwen. Hoe kon hem dit overkomen, en waarom werkt hij zichzelf elke keer zo in de nesten? Is Rudi slachtoffer van een heksenjacht? Of is hij misschien toch niet de man wie hij zegt dat hij is?
Regisseur Alessio Cuomo raakte gegrepen door dit verhaal toen hij in 2017 voor een andere filmopdracht aan het werk was op de kleine luchthaven van Venice Florida. Daar hoorde hij dat op die plek de vliegtuigkapers van 9/11 waren opgeleid door de Nederlandse vliegschoolhouder Rudi Dekkers.
Het verhaal liet hem niet meer los en hij besloot er een documentaire over te maken. Er was alleen een probleem; Rudi zat op dat moment nog vast in Houston voor drugssmokkel. Toen Rudi vrijkwam heeft Alessio contact met hem gezocht en is er een band ontstaan. Ze spraken elkaar veelvuldig via de telefoon en ontmoetten elkaar een aantal keer in Nederland. Uit de voorgesprekken bleek al snel dat het verhaal van Rudi steeds interessanter werd.
Alessio schreef een filmplan, ging op zoek naar een producent en kwam uiteindelijk terecht bij Playback Images. Samen met hen ontwikkelden hij deze documentaireserie voor Videoland.
Rudi - Achtervolgd door 9/11
Te zien vanaf 6 september 2021 op Videoland

Back to Top